‹link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" /›

Keď vaše dieťa trápi afty - Články - BETHYS s.r.o.

Bethys s.r.o.
Nájdi
MUDr. Alžbeta Piteková, Železničiarska 1, 969 01 B. Štiavnica, tel.: 045 - 692 10 99, mobil: 0904 100 687
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Keď vaše dieťa trápi afty

Publikoval MUDr. Lucia Piteková, PhD. v Články · 10/1/2011 16:51:48

Nechce piť, jesť, rozprávať, plače, keď prehĺta... Aj takto sa môže trápiť a reagovať vaše dieťa, ktorého ústa nenápadne napadli afty a usídlili sa mu v nich. Čo to vlastne afty sú? Afty patria medzi najrozšírenejšie ochorenie ústnej sliznice, postihujú 20 25 % populácie, pričom najčastejšie sa vyskytujú v detskom veku. Prejavujú sa ako drobné bolestivé vriedky typicky bielej farby s okolitým začervenaním ktoré majú veľkosť od 1 do 5 mm. Najčastejší je výskyt na ďasnách, jazyku, podnebí a z vnútornej strany pier a líc. Pred ich objavením môžu pacienti pociťovať v ústach pálenie a bolesť.

Aké sú príčiny ich vzniku?
Príčina dodnes nie je známa, hovoríme skôr o predisponujúcich faktoroch. Ide o akúsi menšiu odolnosť sliznice úst proti radu rôznych faktorov. Medzi tieto faktory patria infekcie, imunopatologické stavy, endokrinné poruchy, stres, hypovitaminózy a iné. Takisto dôležitým faktorom je trauma sliznice úst, či už poranenie zubnou kefkou, pohryzenie, liečba fixným strojčekom, stomatologické ošetrenie alebo aplikácia injekčnej anestézie. U niekoho sa objavia raz za život, u iného sa vracajú v určitých intervaloch. V súvislosti s ich výskytom sa uvádza aj familiárny výskyt, kde až 50 % pacientov trpiacich na opakovaný výskyt áft má toto slizničné ochorenie v rodine.

Liečba
Tým, že nepoznáme príčinu ochorenia, neexistuje ani liečba áft. Používa sa len liečba symptomatická pri už vzniknutom slizničnom ochorení, t. j. liečba, ktorá zmierni bolesť, urýchli hojenie a zabráni ďalšej infekcii afty. Najčastejšie sa používajú dezinfekčné prípravky na výplachy úst (napr. chlórhexidín) a analgetiká na utlmenie bolesti. V súčasnosti existujú nové prípravky na trhu vo forme náplastí (after RemeSense), ktoré sa aplikujú na postihnuté miesto a bránia mechanickému dráždeniu afty, s ktorými máme veľmi dobré skúsenosti. Ľahko sa aplikujú, držia na postihnutom mieste a pozvoľna sa rozpúšťajú. Tieto náplasti obsahujú aj účinné látky, ktoré dezinfikujú a zároveň urýchľujú hojenie a regeneráciu afty. Okamžitú úľavu pacienti pociťujú už 10 sekúnd po ich aplikácii. Z prírodných liečiv pomôžu výplachy šalviou, repíkom a kamilkami. Hojenie trvá približne 1 2 týždne, pričom pri použití vhodných prípravkov sa liečenie výrazne urýchli. Takisto je dôležitá podporná vitamínová terapia, hlavne vitamíny C a B.

U detí trpiacich na opakovaný výskyt áft dbajme na tieto preventívne opatrenia:

* deti by sa mali vyhýbať žuvačkám, koreneným jedlám, citrusom, ananásom, orechom, čokoláde, horčici, octu a iným dráždivým potravinám,
*  dbajte na to, aby sa v ich strave objavovalo čo najmenej konzervačných látok, stabilizátorov, kovov,
*  konzumovať by mali jogurty, ktoré obsahujú probiotické kultúry,
* dbajte na ústnu hygienu a mäkkú zubnú kefku,
* jedným zo spúšťačov je pasta obsahujúca laurylsulfát, látka zvyšujúca jej penivosť, ktorá vysúša sliznicu a ničí tak jej ochrannú vrstvu.
Ak vás však afty trápia častejšie, nevyhoja sa do 2 týždňov, vyskytujú sa stále na tom istom mieste alebo, naopak, objavia sa naraz a vo väčšom počte, určite navštívte lekára. V zriedkavých prípadoch môžu byť afty indikátorom iného, závažnejšieho ochorenia.

Autor:
MUDr. Lucia Piteková, PhD.,  január 2011



Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky