‹link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" /›

Laser v stomatológii - Články - BETHYS s.r.o.

Bethys s.r.o.
Nájdi
MUDr. Alžbeta Piteková, Železničiarska 1, 969 01 B. Štiavnica, tel.: 045 - 692 10 99, mobil: 0904 100 687
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Laser v stomatológii

Publikoval MUDr. Lucia Piteková, PhD. v Články · 4/12/2009 09:54:34

Pozitívny prínos laserov v stomatológii je dnes už nepopierateľný. Pri zákrokoch na mäkkých tkanivách lasery umožňujú pracovať presne a s minimálnym alebo žiadnym krvácaním. Pri zákrokoch na tvrdých tkanivách nedochádza – na rozdiel od vysokoobrátkových vŕtačiek – k vzniku vibrácií a vysokej teplotu ani k následným mikroskopickým prasklinám skloviny.
Lasery majú okrem iných pozitívnych vlastností aj antibakteriálny účinok. Efekt bežných laserov na dentálne štruktúry je v prvom rade vždy fototermický, čo znamená, že laserová energia sa absorbuje a premieňa na teplo, ktoré pôsobí na tkanivo. Pri teplote 100 °C dôjde k odpareniu vody vnútri bunky, ale aj v medzibunkovom priestore, čo vysvetľuje účinok laseru na tvrdé a mäkké tkanivá.

Klinické použitie lasera
Laserový prístroj má veľmi variabilný efekt a je použiteľný na ošetrenie tvrdých zubných tkanív, ako aj kostí a mäkkých tkanív ústnej dutiny. Táto schopnosť je daná možnosťou variabilného nastavenia parametrov lasera. Efekt prístroja sa z pohľadu pacienta prejavuje predovšetkým bezbolestivosťou zákroku aj bez použitia klasickej formy znecitlivenia. Je možné ho efektívne používať v nasledujúcom spektre stomatologických indikácií:


  • prevencia a profesionálna ústna hygiena,

  • ošetrenie kazov a koreňových kanálikov,

  • parodontológia,

  • chirurgia,

  • implantológia,

  • protetika.


Prevencia, profesionálna ústna hygiena
V tejto kategórii ošetrenia stojí v popredí antibakteriálny účinok laseru. V rámci prevencie zubného kazu je možné laser s výhodou použiť pri pečatení fisúr (rýh žuvacej plôšky). Ide o ošetrenie, ktoré je pre deti úplne bez negatívnych sprievodných fenoménov a jeho ďalšou prednosťou je dezinfekcia ryhy pred zapečatením.

Kariológia a endodoncia (ošetrenie zubných kazov a koreňových kanálikov zuba)
Pri ošetrení kazov má laser hlavné postavenie. Laser je použiteľný namiesto klasickej vŕtačky, kde odstraňuje zubný kaz a zároveň dezinfikuje oblasť, ktorá bude vyplnená plombou. Energia lasera je selektívna, to znamená, že zdravé tkanivo nepoškodí a poškodené odstráni. Zub a zdravé zubné tkanivo tak maximálne šetríme, neodvŕtame viac, ako je nevyhnutné. Navyše laser ničí baktérie a vieme, že zubný kaz je vlastne bakteriálna infekcia. K zničeniu prítomnej mikroflóry dochádza až do hĺbky 1 mm. Všetko to prebieha bez nepríjemných vnemov, ako sú vibrácie a zvuky klasickej vŕtačky, keďže ide o bezkontaktnú metódu.

Parodontológia
Najčastejšie sa laser používa na subgingiválne ošetrenie pacientov s pravými i nepravými parodontálnymi vačkami. Je schopný odstraňovať zubný kameň, povlak a súčasne ničiť prítomné baktérie. Ďalšou oblasťou použitia je gingíva (ďasno), kde je možné bezbolestne a bez znecitlivenia vykonávať estetické úpravy alebo radikálnejšie výkony. Veľmi pozitívne reagujú pacienti na ošetrenie niektorých slizničných lézií. Ide predovšetkým o afty a herpetické infekcie v ústach. Pri aplikácii lasera v začiatočnej fáze týchto zmien dochádza k zahojeniu do troch dní.

Zubný kaz je bakteriálna infekcia
Zubný kaz je poškodenie zuba kyselinami, ktoré sú produktom kazotvorných baktérií v ústach. Na jeho vznik je potrebný prijatý cukor z jedla a nápojov, ktorý sa následne rozloží na kyseliny a po pôsobení určitý čas na zub vytvorí zubný kaz. Veľmi dôležitú úlohu v ústach majú sliny a v nich prítomné minerálne látky. Väčšie množstvo slín odplavuje zo zubov zvyšky jedla a zrieďuje kyseliny, ktoré sa tvoria z cukrov hneď po jedle. Sliny sú akoby prirodzená obrana organizmu pred zubným kazom. Ak sa niekomu tvorí menej slín, má zvýšenú kazivosť zubov a prítomnosť kazov môže byť vyššia ako u „slintajúceho“ človeka. Začínajúci kaz nebolí, lebo v sklovine ešte nie sú nervy. Práve preto sú dôležité preventívne prehliadky, pri ktorých stomatológ kaz objaví a ošetrí, kým ešte nie je hlboký. Bolesti vznikajú, ak jeme alebo pijeme niečo sladké alebo studené. Trvajú krátko a ustupujú aj bez liekov proti bolesti. Ak cítime bolesť ako reakciu na sladké a studené, kaz je už prevažne v zubovine. Takýto kaz si už musíme dať ošetriť u zubného lekára. Inak sa baktérie veľmi rýchlo dostanú až k zubnej dreni a spôsobia zápal nervu. To sa prejavuje silnou bolesťou pri teplom nápoji či jedle a po zahryznutí, bolesti sú najmä večer a v noci. Mŕtvy zub má odumretý nerv v koreňovom kanáliku, a to znamená infekciu. Preto je potrebné takýto zub otvoriť, dôkladne vyčistiť a dezinfikovať jednotlivé koreňové kanáliky a vyplniť ich špeciálnou hmotou. Najlepšie je, keď pacient príde, kým je infekcia ešte len v zube, obyčajne ho privedú bolesti.


Čo je pre vás najdôležitejšie?

  • Chodiť raz ročne na stomatologické preventívne prehliadky, ktorých súčasťou je aj rtg. vyšetrenie, kde sa zobrazia takzvané „skryté zubné kazy“. Ide o kazy v kontaktných miestach a pod starými plombami. Včasné ošetrenie kazov zabráni ich šíreniu do hlbších vrstiev zuba.

  • Po každom jedle by ste si mali umyť zuby alebo aspoň vyplachovaním zriediť vzniknuté kyseliny, pomôže aj žuvačka bez cukru. Pri jej žuvaní sa vytvorenými slinami viac zriedia vzniknuté kyseliny. Najhoršie sú cukry v ústach v noci, preto by malo byť večerné čistenie zubov veľmi dôkladné a mali by sme mu venovať najviac času.


Čo je to zubný kameň?
Už vieme, že v slinách sú rôzne minerálne látky (napr. vápnik). Tie sa zachytávajú v povlaku – na nevyčistených plochách našich zubov. Povlak tvrdne a mení sa na zubný kameň. Ak si raz za deň dôkladne odstránime všetky zvyšky jedla a povlaky zo zubov, z priestorov medzi zubami a spod ďasna, nevznikne nám povlak. Vápnik sa nemá do čoho zachytiť, a tak žiaden zubný kameň nevznikne. Z toho vyplýva, že nevznikne ani zápal. Zápal a zubný kameň máme len tam, kde si zuby nedostatočne čistíme. Vôbec to neznamená, že si zuby nečistíme. Čistíme si ich, ale nedostatočne (napr. na niektoré miesta sa nevieme dostať). To je aj vysvetlenie, prečo zubný kaz a parodontitída nie sú dedičné. „Dedičné“ sú len dobré alebo zlé návyky v čistení zubov. A v tom nám už musí pomôcť zubný lekár, jeho dentálna hygienička alebo preventistka. Každý pacient by mal absolvovať profesionálnu dentálnu hygienu, kde mu odstránia zubný kameň a povlaky a kde ho zároveň poučia o správnej technike čistenia zubov.

Pre zdravý úsmev vášho dieťaťa
Prvé mliečne zuby – dolné rezáky sa začínajú prerezávať v 6. až 8. mesiaci, posledné v 24. až 31. mesiaci. Mliečny chrup má 20 zubov. Ak je prerezávanie spojené so zvýšeným slinením, svrbením ďasien, odporúčame používať hygienicky bezchybné chladené gumové pomôcky na hryzenie. Rozlične tvarované pomôcky pomáhajú pri prvých problémoch spojených so zubami. Správnou starostlivosťou pri vývoji dieťaťa môžeme my, rodičia, predísť vývojovým chybám a celkovým ochoreniam.


Ako správne kŕmiť svojho potomka?
Výživa materským mliekom má dvojaký význam pre zdravý vývoj:

  • pri dojčení vzniká svalová námaha, ktorá harmonicky vplýva na vývoj čeľuste a sánky, čo pri umelej výžive chýba,

  • výživa z fľaše sa často presladzuje, takže dieťa dostáva základ na vznik ochorení, ako je obezita, cukrovka, a samozrejme, vytvára dobré podmienky pre kazotvorné baktérie.


Ako môžeme ublížiť nášmu dieťatku?
Veľmi častým problémom u malých detí sú takzvané „čierne zúbky“. Príčinou je stále podávanie sladeného čaju, najväčším zlozvykom je máčanie cumľa do medu alebo do cukru. Hlavne v noci, keď dieťa dlhšie spí, sa nalepené cukry na zuboch skvasujú na kyseliny a tie úplne rozleptajú povrch skloviny. Tá sa rozpúšťa a drobí. Takéto kazy sa nedajú ošetriť. Dieťa trpí bolesťami, vzniká porucha rozprávania, nemôže sa poriadne najesť, o estetike ani nehovoriac. Ako tomu predísť? Po podaní medu, sirupu s liekom okamžite vytrieme zúbky namočenou vreckovkou. Naučme sa dávať deťom na noc nesladený čaj. Je to dobré pre ich zúbky, ale aj celkové zdravie.

Najčastejšie príčiny poškodenia mliečnych zubov:

  • zubný kaz – v dôsledku nedostatočného čistenia zubov po jedle, najmä pri častom jedení sladkostí,

  • úrazy – najmä pri páde z bicykla, pri hre s loptou,

  • zlozvyky – cmúľanie palca alebo prstov, pretrvávajúce cmúľanie cumľa,

  • čím neskôr zlozvyk vzniká, tým viac námahy potrebujeme na jeho odstránenie.


Zmiešaný chrup – deravý úsmev
Zmiešaný chrup je obdobím výmeny zubov od 6. do 12. roku. Ako prvá sa prerezáva stála stolička – je to zub 6. roka. Preto sa tieto zuby veľmi rýchlo pokazia. Je dôležité, aby sme vedeli, že:

  • ak má náš prváčik už prerezané stále stoličky, musí si ich čistiť zubnou kefkou pre dospelých – s malou hlavičkou, ale s dlhou rúčkou,

  • má používať zubnú pastu pre dospelých,

  • raz týždenne si má vyčistiť zuby fluoridovým gélom, ktorý kúpime v lekárni,

  • ak má v zuboch hlboké ryhy a jamky, treba mu dať zuby ihneď po prerezaní zapečatiť (prevažne u rizikových pacientov) – poradí nám zubný lekár,

  • nemá už žiadne zlozvyky (necmúľa si prsty, palec, okraj vankúša),

  • minimálne raz ročne je nevyhnutné navštíviť zubného lekára, aby dieťaťu prezrel zuby, v prípade potreby zaplomboval malý kaz alebo zapečatil hlboké ryhy, ukázal nám správnu techniku čistenia, v pravidelných intervaloch zuby zröntgenoval,

  • po prerezaní všetkých zubov okrem posledných stoličiek v 12. roku má dieťa už denne okrem zubnej kefky používať na čistenie zúbkov aspoň večer zubnú niť.


Ach, tie osmičky...
Ste niekde na prahu papierovej dospelosti a zubný lekár vám na základe panoramatickej snímky oznámil zlú správu. V ústach už nemáte miesto a ešte neprerezané zuby múdrosti musia ísť von! Ach osmičky... Načo sú nám vlastne? Zuby múdrosti predstavujú zuby s malou funkciou v ústach, ale s častými ochoreniami spojenými s bolesťou, a preto hodnota osmičiek ako súčasti zuboradia moderného človeka je pochybná. Aj keď v stomatológii v poslednom storočí dochádza k značnému zníženiu výskytu zubných ochorení a strát zubov, problémy súvisiace so zubami múdrosti pretrvávajú naďalej. Kedysi sa odstraňovali osmičky až vtedy, keď začali spôsobovať problémy (zápal okolitých mäkkých tkanív, bolesť, opuch, rozsiahly zubný kaz, ktorý nie je možné opraviť), čo viedlo v mnohých prípadoch aj k horšiemu hojeniu po operačnom výkone – chirurgickom odstránení zubov múdrosti.

Ak vás stomatológ oboznámi s prítomnosťou zaklinených osmičiek, mali by ste to konzultovať na špecializovanom stomatochirurgickom pracovisku, kde by vás čím skôr mali objednať na chirurgický zákrok. Nie je dobré odkladať výkon do neskoršieho veku, lebo situácia sa bude len zhoršovať. A nakoniec vás zákrok i tak neminie, ibaže po chirurgickom odstránení zubov múdrosti v neskoršom veku sú oveľa častejšie komplikácie, ako napríklad nižšia regeneračná schopnosť, horšie hojenie rán, možnosť zlomenia atrofickej sánky pri chirurgickom zákroku a niekedy samotný zdravotný stav pacienta neumožňuje zákrok. Pacienti by mali byť oboznámení s problémami a ťažkosťami, ktoré môžu zuby múdrosti spôsobiť.

Indikácie na chirurgické odstránenie zubov múdrosti
V súčasnosti sa za najčastejšiu indikáciu považuje perikoronitída – zápal mäkkých tkanív v okolí korunky zuba múdrosti, ktorá až 90 % pacientov pripomenie, že majú osmičky práve s týmto problémom, ktorý sa prejavuje opuchom v oblasti osmičky a čeľuste, bolesťou, zvýšenou teplotou spojenou so sťaženým otváraním úst, a donúti ich vyhľadať lekársku pomoc. Opakované prejavy zápalu môžu byť zdrojom vzniku a šírenia zápalu so všetkými vážnymi komplikáciami ohrozujúcimi mnohokrát aj život pacienta. Môže sa vyskytnúť počas ochorení, ako sú chrípka, infekcia dolných dýchacích ciest, únava a podobne.


Ako ďalšia indikácia je prevencia zlomeniny sánky, lebo sánka so zaklineným zubom múdrosti je častejším miestom zlomeniny ako sánka bez zaklineného zuba múdrosti (je to miesto najmenšej odolnosti sánky). Preto stomatochirurgovia odporúčajú ako prevenciu pred zlomením sánky včasné odstránenie osmičiek u pacientov, ktorí aktívne športujú. Ďalšie indikácie sú: neošetriteľný zubný kaz, ochorenie parodontu, resorpcia koreňov susedných zubov v dôsledku tlaku osmičky, cysty a tumory, odstránenie zubov múdrosti pod protetickými náhradami, ortodontická liečba, vybočenie z radu, strata funkčnosti zuba a iné.

Kontraindikácie odstránenia impaktovaných zubov múdrosti
Kontraindikácia, čiže nemožnosť vykonať chirurgické odstránenie osmičiek, je pri poruchách zrážavosti krvi, ťažkých srdcových a pľúcnych ochoreniach, lokálnych zápaloch v ústnej dutine. V tehotenstve sa neodporúča extrahovať medzi druhým a tretím a medzi siedmym a ôsmym mesiacom.


Chirurgické odstránenie zubov múdrosti
Pokiaľ je korunková časť zuba múdrosti dostatočne prerezaná, umožní chirurgovi odstránenie zubu klasickým spôsobom – vytrhnutím za pomoci klieští. Častejšie je však nevyhnutné chirurgické odstránenie zuba múdrosti, ktoré spočíva v odklopení mäkkých tkanív nad zubom múdrosti a odstránení kosti pokrývajúcej osmičku. Po odstránení zuba sa rana zašije stehmi, ktoré sa vyberajú o týždeň. Výkon prebieha v lokálnej anestézii, ktorá trvá 2 – 3 hodiny, takže chirurgické odstránenie je bezbolestné. V určitých prípadoch sa odstránenie osmičiek môže vykonať aj v celkovej anestézii. V tomto prípade sa odstraňujú všetky štyri osmičky.


Celková anestézia je indikovaná u pacientov s veľmi nepriaznivou polohou zubov múdrosti alebo pri celkovom zdravotnom stave pacienta nevyhovujúcom na výkon v lokálnej anestézii. Veľmi dôležitou fázou chirurgického ošetrenia nielen pri zuboch múdrosti je pooperačná starostlivosť, ktorá sa pri ambulantnom ošetrení uskutočňuje doma. Je výhodné, keď základné poučenie dostane pacient písomne rovnako, ako je to pri predoperačnej príprave. Je známe, že rady a odporučenia, ktoré dá lekár ústne, pacient pri množstve informácií pri kontrole alebo vyšetrení v ordinácii zabudne. Pacienti po chirurgickom odstránení zubov múdrosti by mali mať pokojový režim, výplachy dutiny ústnej podľa odporúčania lekára, tabletky proti bolesti, studené obklady, prvé tri dni žiadne mliečne výrobky, kašovitú stravu a zákaz fajčenia. Pacienti by mali rátať s tým, že budú mierne opuchnutí na operovanej strane, budú mať bolesti v mieste zákroku a sťažené otváranie úst.

Pooperačné komplikácie
Chirurgické ošetrenie sa môže v jeho priebehu alebo po ňom komplikovať, a to od zmenenej reakcie pacienta na anestéziu alebo nevoľnosť počas samotného výkonu po ďalšie bežné či špecifické reakcie. Pooperačné komplikácie nie sú časté, pričom ich prítomnosť je značne ovplyvnená vekom pacienta. U pacientov do 30 rokov sa pooperačné komplikácie vyskytujú v 11 % a u pacientov nad 30 rokov v 23 %. Výskyt komplikácií u žien a mužov je približne rovnaký, pričom mierne prevyšuje u žien. Štruktúra kosti je viac elastická a krvné zásobenie, ako aj schopnosť hojenia sú lepšie u mladších ako u starších pacientov. Preto je vhodné odstrániť zub múdrosti, keď je pacient mladý dospelý. Pooperačné komplikácie sa takisto vyskytujú častejšie, keď pacient už má prítomný zápal v okolí zuba múdrosti. Medzi ďalšie rizikové faktory vzniku pooperačných komplikácií patrí hlboké zaklinenie zuba v kosti a poloha osmičky (najnepriaznivejšia je ležatá poloha), keď sa musí odstrániť aj väčšie množstvo kosti pokrývajúcej osmičku. Na samotné hojenie rán po operačnom výkone vplýva aj náročnosť a dĺžka chirurgického výkonu, fajčenie a zlá ústna hygiena pacienta.


beautywoman.sk, autor: MUDr. Lucia Piteková, December 2009



Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky