‹link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" /›

K belším zubom pomôže aj chémia - Články - BETHYS s.r.o.

Bethys s.r.o.
Nájdi
MUDr. Alžbeta Piteková, Železničiarska 1, 969 01 B. Štiavnica, tel.: 045 - 692 10 99, mobil: 0904 100 687
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

K belším zubom pomôže aj chémia

Publikoval MUDr. Lucia Piteková, PhD. v Články · 28/7/2013 18:35:40

Žiarivo biely úsmev je snom mnohých žien, ale aj mužov. Niekto po ňom túži, pretože chce vyzerať lepšie sám kvôli sebe, iným pomáha aj v pracovnom živote pri styku s klientom. Nie každému ho nadelila matka príroda, existuje však viacero spôsobov, ktorými ho možno dosiahnuť.

Po zadaní spojenia „bielenie zubov“ sa na internete objaví množstvo odkazov sľubujúcich ten najbelší úsmev. Podľa MUDr. Lucie Pitekovej je pri výbere dôležité zvážiť, či človek chce len obnoviť pôvodnú bielobu svojich zubov, alebo zmeniť farbu, ktorú majú zuby už odmalička. „Bielením sa ovplyvňuje hlavne geneticky daná farba zuba.


Na odstraňovanie sfarbenia zubov vzniknutého počas života existujú rôzne metódy, napríklad pieskovanie, ktoré nie je také invazívne ako bielenie bieliacim gélom. Preto je dôležité rozlíšiť, či ide o farbu zubov danú geneticky, alebo sfarbenie spôsobené pigmentmi z potravy, a podľa toho vybrať správnu metódu. Osobne odporúčam ambulantné bielenie stomatológom alebo domáce bielenie pod kontrolou stomatológa, ktorý vyberie správny prípravok po individuálnom zhodnotení chrupu pacienta.“


Zubný „píling“
V drogérii možno kúpiť množstvo bieliacich pást – takmer každá značka ponúka aj „whitening“ variant. Tie najlacnejšie stoja už od dvoch eur. Čo vlastne tieto pasty so zubami robia? „Bieliace pasty pôsobia na zuby abrazívne, laicky povedané ako "píling“ na zuby. Zuby nám vyleštia a odstránia pigmenty z potravy, ale reálnu farbu zuba nezmenia," vysvetľuje MUDr. Piteková. Keďže dlhodobý abrazívny účinok týchto pást najmä v kombinácii s tvrdou kefkou môže skôr uškodiť ako prospieť, je vhodné bieliace pasty striedať s klasickými.


Roky sa tradujú aj rôzne zaručené domáce rady na belšie zuby – napríklad šúchať si zuby jahodou či sódou bikarbónou. „Vznik takýchto babských receptov má svoje opodstatnenie. Opäť totiž ide o abrazívne prípravky teda píling zubov, ktorý odstráni pigmenty na povrchu zuba z nápojov, jedál a fajčenia,“ vysvetľuje odborníčka.


Fajčiarom či vášnivým milovníkom čierneho čaju zrejme nepostačí používanie bieliacej pasty či sódy bikarbóny, aby sa vrátili k pôvodnej farbe svojich zubov. Pomerne šetrnou procedúrou, ktorá môže v takomto prípade pomôcť, je pieskovanie. „Pieskovanie je povrchové čistenie zubov, a teda menší zásah do štruktúry zuba – ide o dokonalé vyleštenie a vyčistenie zuba,“ vysvetľuje MUDr. Piteková. Táto metóda je založená na prášku, ktorý zo špeciálneho stroja veľkou rýchlosťou pod vplyvom silného tlaku dopadá na zub a leští ho. Cena za šesť zubov sa pohybuje približne od 10 do 20 eur.


Chémiou k belšiemu úsmevu
Ak sú zuby prirodzene pigmentované do hneda, siva či žlta, pieskovanie si iné abrazívne techniky nepomôžu a k slovu sa hlási chémia. „Bielenie je invazívnejšie ako pieskovanie, ovplyvňuje štruktúru zuba a pôsobí v hĺbke. Môže ho sprevádzať aj citlivosť zubov, ktorá je prirodzená a obvykle po ukončení kúry spontánne vymizne,“ hovorí MUDr. Piteková. Chemické bielenie vo všeobecnosti nie je vhodné pre zuby s poškodenou sklovinou alebo trpiace parodontózou či extrémne citlivé zuby. Chrup sfarbený užívaním tetracyklínu bieliť možno, ale účinok nebude až taký dobrý, pretože napriek zosvetleniu zostávajú na zube charakteristické čiarky.


Účinné zložky na bielenie zubov sú peroxid vodíka alebo karbamid peroxid, ktorého účinok je síce menej výrazný, ale zároveň je šetrnejší k zubnej sklovine. Množstvo účinnej látky je v jednotlivých prípravkoch rôzne. Mnohé výrobky, ktoré sa kedysi predávali často cez internet, obsahovali viac ako 0,1 peroxidu vodíka, a tak podľa Ústavu verejného zdravotníctva predstavovali pre spotrebiteľov riziko poškodenia zdravia. Od roku 2011 je ich predaj zakázaný a tie silnejšie možno dostať už len u stomatológa.


Doma alebo u stomatológa?
V lekárni alebo špecializovaných predajniach možno však naďalej kúpiť viacero rôznych systémov na domáce bielenie zubov. Patria medzi ne bieliace gély na spôsob Bielej perly či bieliace prúžky na zuby. Podľa skúseností MUDr. Pitekovej tieto prípravky fungujú. „V oboch prípadoch ide o pôsobenie bieliaceho gélu, len je dôležité si vybrať taký, ktorý nepoškodzuje sklovinu. Takisto je dôležité aplikovať gél na zdravé zuby,“ upozorňuje. Ak sú zuby v nejakom ohľade problematické, domáce bielenie je lepšie podstupovať pod dohľadom zubára.


Väčšina stomatológov vo svojich ambulanciách robí bielenie zubov, sú však aj takí, ktorí tento zásah do zuba nepovažujú za vhodný. Tak ako pri mnohých iných zákrokoch sa pravda zrejme ukáže až po rokoch. Pri ambulantnom bielení zubov lekár najskôr na základe očakávaní pacienta a stavu jeho chrupu vyberie spôsob a prípravok bielenia. V niektorých prípadoch – napríklad pri pôsobení špeciálnej lampy – sa bielenie odohráva vždy v ordinácii. Inokedy lekár vytvorí formičku a pacient ju spolu so špeciálnym gélom používa doma.
Výsledok bielenia zubov závisí od viacerých faktorov. Zuby stmavnuté na žlto, hnedo či oranžovo reagujú na bielenie najlepšie, sivé odtiene sú o niečo komplikovanejšie. Okrem pôvodnej farby zuba zaváži kvalita skloviny, ako aj druh a doba aplikácie bieliacej látky. Pri ambulantnom bielení zväčša ide o tri až šesť odtieňov. Cena sa pritom výrazne líši v závislosti od ambulancie a použitého prípravku – môže byť 50, ale aj 500 eur. Bieliť sa pritom zákonite nemusia všetky zuby. Ak človeka trápi jeden inak sfarbený zub, ktorý narúša celkový dojem z úsmevu, možno vybieliť aj len ten jediný.


Pred a po bielení
Ešte pred podstúpením bielenia – či už domáceho, alebo ambulantného – si treba uvedomiť, že korunky a zubné výplne zostanú pôvodnej farby. Ak má teda človek nasadenú korunku v odtieni zodpovedajúcom ostatným zubom, po bielení zostane v tejto farbe a môže vzniknúť pomerne neestetický dojem. V takom prípade treba preto rátať s financiami navyše na novú korunku. Komplikácie tiež môžu priniesť odhalené krčky zubov. V takýchto prípadoch je lepšie sa bieleniu vyhnúť – aspoň domácemu určite. Ambulantne zuby možno bieliť, ale krčky treba oddeliť špeciálnou bariérou. Po bielení sa zaplombujú už v novom odtieni zubov. Horšie je, ak boli zaplombované už pred procedúrou – v takom prípade ich treba preplombovať na svetlejší odtieň.


Počas procesu bielenia je vhodné vyhýbať sa farebným nápojom a jedlám a fajčeniu. „Počas bielenia by sa zároveň mala používať pasta s vysokým obsahom fluoridov, ktorá znižuje citlivosť zubov a posilňuje pacientovi sklovinu,“ dopĺňa MUDr. Piteková. Vybielenie zubov by malo vydržať približne dva až päť rokov podľa použitej metódy. Po čase je možné v prípade potreby zuby opäť zosvetliť.


Udržte si zuby biele čo najdlhšie

  • Vyhýbajte sa častej konzumácií jedál, ktoré sfarbujú zuby – červenému vínu, káve, čaju, tmavým ovocným džúsom, čučoriedkam, sójovej omáčke, kečupu a podobne.


  • Používajte slamku – ak sa spomínaných nápojov nedokážete vzdať, používajte aspoň pri niektorých slamku, aby neprichádzali až to takého priameho kontaktu so zubami (alebo aspoň s ich prednou stranou).


  • Obmedzte kolu a ostatné sýtené malinovky – aj jemne sfarbené limonády vytvárajú v ústach kyslé prostredie, ktoré uľahčuje tvorbu škvŕn z iných potravín.


  • Vypláchnite si ústa vodou – keďže po požití kyselinotvorných jedál a nápojov je sklovina veľmi citlivá, rozhodne si zuby aspoň pol hodinu neumývajte, radšej si ústa vypláchnite vodou. Zuby si umývajte so železnou pravidelnosťou ráno aj večer.


  • Nefajčite – nielen že tento zlozvyk ničí vaše zdravie, ale tiež negatívne ovplyvňuje bielobu vášho úsmevu.


zena.pravda.sk, Elena Zemková | 28.07.2013



Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky