‹link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" /›

Za škrípaním zubov sa skrýva stres - Články - BETHYS s.r.o.

Bethys s.r.o.
Nájdi
MUDr. Alžbeta Piteková, Železničiarska 1, 969 01 B. Štiavnica, tel.: 045 - 692 10 99, mobil: 0904 100 687
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Za škrípaním zubov sa skrýva stres

Publikoval MUDr. Lucia Piteková, PhD. v Články · 22/7/2014 17:36:14

To, že pacient škrípe v noci zubami, prípadne ich počas dňa ešte aj zatína, si zubár nemá šancu nevšimnúť.
Podľa slov zubárky MUDr. Lucii Pitekovej, PhD., sa za škrípaním zubov jednoznačne skrýva stres. Na zuboch to je vidieť, sú zodraté. „Trpí tým tvrdé zubné tkanivo a k zmenám dochádza aj na kĺboch, pretože neoddychujú, preťažujeme ich,“ spresnila. Dentistka zo svojej praxe vie, že tento problém začínajú pacienti riešiť, až keď sa ozvú problémy s kĺbom. A vtedy už býva neskoro.

Pacient, ktorý v noci škrípe zubami, prípadne ich ešte aj cez deň zatína (častá kombinácia), sa aj ťažšie ošetruje. „Musíme brať do úvahy jeho zhryz a fakt, že škrípe zubami. Preťažuje to aj prípadné náhrady ako sú korunky či implantáty.“


Za všetkým treba hľadať stres. Aj keď si myslíme, že žiaden nemáme. Môže sa totiž jednať o dlhodobý, chronický stres, kedy sa cítime v pohode, aj keď nie sme. Hektická práca, starosti všetkého druhu… „Stres prejavujeme po svojom. Niekto buchne po stole päsťou, iný zaškrípe zubami,“ usmieva sa MUDr. Piteková.

Čo môže človek pre svoje zdravie spraviť? Riešením sú podľa MUDr. Pitekovej myofasciálne (uvoľňujúce) cvičenia. Svaly a kĺby vďaka nim nebudú trpieť až do takej miery. Samozrejmosťou by mala byť aj dlaha na noc. Je priesvitná, mäkká a ohybná a okrem toho, že chráni zuby, aby sa nepoškodzovali, uľaví kĺbu, pretože chrupu neumožní dohryznúť. Človek s dlahou prirodzene cíti, že niečo v ústach má, no zobudiť sa ráno býva preňho na nezaplatenie. „Inak býva ráno často unavený a má bolesti.“ Ľudia so sedavým zamestnaním, ktorí v práci viac píšu ako rozprávajú, môžu dlahu využívať aj počas dňa.


Zatínanie zubov sa dá ovplyvňovať aj vedome. „Uvedomiť si, že je to zlozvyk a nesmiem to robiť,“ odporúča Piteková. „Sánku máme počas dňa v prirodzenom závese. Skúste zahryznúť a všimnite si, ako sa vaše svaly po chvíli unavia,“ upozorňuje ďalej. Šľachy a svaly po škrípaní zubov prirovnáva k podobnej námahe, akoby sme sa rozhodli celý deň stáť na jednej nohe.

Tenká priesvitná dlaha podobná hryzátku, aké používajú hokejisti, stojí približne 200 eur. „Odtlačky hornej a dolnej čeľuste asi 80 eur, samotná dlaha 120,“ vypočítava čeľustná ortopédka.


zdravie.pravda.sk, Dana Závadová, Pravda.sk | 22.07.2014




Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky