‹link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" /›

Bozk s aftou? - Články - BETHYS s.r.o.

Bethys s.r.o.
Nájdi
MUDr. Alžbeta Piteková, Železničiarska 1, 969 01 B. Štiavnica, tel.: 045 - 692 10 99, mobil: 0904 100 687
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Bozk s aftou?

Publikoval MUDr. Lucia Piteková, PhD. v Články · 21/4/2011 09:23:05

Nepríjemné pľuzgieriky v ústach síce nie sú nákazlivé, ale ak vás trápia často, dajte sa vyšetriť.

Malý pľuzgierik, ktorý sa občas objaví v ústach, nebýva väčšinou žiadnou katastrofou, ale na chvíľu vie znepríjemniť život. Sú však ľudia, ktorých trápia afty s veľkosťou až jeden centimeter a nie len jedna. „Niektorým pacientom sa ich vytvorí aj päť a dokážu skomplikovať príjem potravy a tekutín, sťažiť artikuláciu a ústnu hygienu,“ hovorí MUDr. Lucia Piteková, PhD.

Prečo vznikajú?
Afty niekedy sprevádzajú autoimunitné, nádorové a krvné ochorenia, ale pre medicínu je ich pôvod zatiaľ neznámy. „Nevieme, čo konkrétne spôsobuje afty. Uvažuje sa o rôznych faktoroch vyvolávajúcich toto ochorenie. Medzi základné patrí stres, oslabený imunitný systém, endokrinné poruchy, infekcia či nesprávne používanie dentálnych produktov. Medzi spúšťače patria aj niektoré chemické látky, dokonca rôzne zložky ústnej kozmetiky, ale aj alergia, hryzenie vnútornej strany úst, poruchy výživy, nedostatok vitamínov alebo jedlo, ktoré môže poraniť sliznicu,“ vymenúva stomatologička. Svoj podiel na ochorení má aj dedičnosť. Zaujímavé je, že afty trápia skôr ženy ako mužov a najčastejšie sa vyskytujú v detskom a adolescentnom veku. Trápia až jednu tretinu populácie.


Na celý život
Podľa odborníčky je ochorenie chara k teristické tým, že má dlhý priebeh. To znamená, že ak sa vám raz afty objavia, tak ľahko sa ich nezbavíte a zrejme vás budú sprevádzať celý život. Útechou je, že obdobia ochorenia sa striedajú s obdobiami pokoja. „Žiaľ, keďže nie je známa príčina vzniku áft, neexistuje ani zaručená liečba. Vieme poradiť len liečbu symptomatickú, to znamená odstránenie bolesti, podporu hojenia a dezinfekciu postihnutého miesta,“ hovorí stomatologička. Prízvukuje však, že človek, ktorého afty trápia veľmi často, by si mal dať vyšetriť krvný obraz aj imunologické parametre, pretože oslabená imunita má vplyv na ich tvorbu.


Čo zaberá pri liečbe?

  • Vyplachujte si ústa chlórhexidínom.

  • Hojenie podporí výplach šalviou, harmančekom a repíkom.

  • Proti bolesti použite bežne dostupné analgetiká.

  • Afty nerozhrýzajte a neškriabte, môže dôjsť k sekundárnej infekcii.

  • Vyskúšajte samorozpustné náplasti s kyselinou hyalurónovou, extraktom z kôry červeného mangrovníka a celulózou. Aftu chránia pred mechanickým dráždením a sú zárukou nízkeho rizika kontaminácie.

  • Vyhýbajte sa dráždivej strave, koreneným a štipľavým jedlám.

  • Doprajte si viac vitamínu B, C a E, rovnako aj laktobacily.

  • Sušenie afty môžete urýchliť aj ľudovým prostriedkom – slivovicou. Určite nie sladkým alkoholom, napríklad likérom.


pluska.sk, Zdroj: Šarm/Katarína Čulenová 21. apríl 2011



Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky