‹link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" /›

Zubné implantáty - Články - BETHYS s.r.o.

Bethys s.r.o.
Nájdi
MUDr. Alžbeta Piteková, Železničiarska 1, 969 01 B. Štiavnica, tel.: 045 - 692 10 99, mobil: 0904 100 687
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Zubné implantáty

Publikoval MUDr. Lucia Piteková, PhD. v Články · 5/11/2014 19:07:08

Zubné implantáty

Okrem životne dôležitej funkcie hryzenia a žuvania, sú zuby rozhodujúcim faktorom harmonického výrazu tváre a s tým spojeným šarmom a úsmevom. Takisto sú zuby predpokladom pre výslovnosť a estetiku.

Stav chrupu je vizitkou človeka, podľa ktorého vás okolie hodnotí. Počas života dochádza k stratám vlastných zubov z mnohých dôvodov (zubný kaz, ochorenie ďasien, úraz). Chýbajúci zub sa prejaví funkčne aj esteticky, takže náš vonkajší výraz sa zmení a schop nosť jesť je poškodená. Každý pacient si praje najvernejšiu a najprirodzenejšiu náhradu zubu, ktorá by sa mala zhodovať esteticky aj funkčne s nahradzovaným zubom.

Bežné metódy nahradzovania chýbajúcich zubov versus implantáty

Chýbajúce vlastné zuby boli doteraz často nahrádzané umelými korunkami, mostíkmi, snímateľnými čiastočnými alebo totálnymi protézami. Pri niektorých z týchto foriem ošetrenia je potrebné obetovať zdravé vedľajšie zuby, ktoré sa musia obrúsiť, a tak zaistiť upevnenie umelých náhrad.
Pritom nie je nahradený vlastný koreň. Prázdny priestor v čeľusti zostane nevyplnený, a tým dôjde k zúženiu kosti a behom nasledujúcich rokov k strate pôvodnej kostnej masy, tzv. atrofii. Následkom uvedených zmien je zle sediaca zubná náhrada, ktorá musí byť neustále korigovaná. Iným variantom náhrady chýbajúcich zubov je použitie implantátov. Implantáty sú plnohodnotnou náhradou zubov, ako umelý koreň tvoria stabilný základ pre dlhodobé upevnenie korunky. Výhodou oproti protetickým náhradám zubov je nie nutnosť brúsenia susedných zubov, najmä v prípade, keď sa nahrádza jeden chýbajúci zub. Strata kostnej masy atrofiou je vylúčená, pretože implantáty prenášajú žuvacie sily do kosti, a tým ju fyziologicky zaťažujú, čo pozitívne vplýva na jej regeneráciu. Najčastejšie sa používajú implantáty na náhradu jedného chýbajúceho zuba alebo malých medzier, takisto aj pri skrátenom zuboradí a bezzubých čeľustiach.

Viac sa dočítate v novembrovom čísle časopisu Liek.

Patrí do vydania: November - 2014



Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky